
خواص نخود Chickpea
کلیات گیاه شناسی
نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود ۳۰ سانتی متر می رسد. ساقه این گیاه پوشیده از تارهای غده ای است. برگ های آن مرکب از ۱۳ تا ۱۷ برگچه کوچک و دندانه دار می باشد. گل های آن سفید رنگ و مایل به قرمز یا آبی است و بطور تک تک بر روی ساقه قرار دارد. میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک، متورم و نوک تیز به طول ۲ تا ۳ سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار دارد. نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پر مصرف است.
ترکیبات شیمیایی
در ۱۰۰ گرم نخود مواد زیر موجود است:
- آب ۱۰ گرم
- پروتئین ۲۰ گرم
- نشاسته ۱۵۵ گرم
- کلسیم ۱۵۰ میلی گرم
- فسفر ۳۵ میلی گرم
- آهن ۷ میلی گرم
- سدیم ۲۵ میلی گرم
- پتاسیم 780 میلی گرم
- ویتامین آ 50 واحد
- ویتامین ب1 0.3 واحد
- ویتامین ب2 0.15 واحد
- ویتامین ب3 2 میلی گرم
- مواد روغنی 5گرم
نخود همچنین دارای مقدار بسیار کمی آرسنیک، اسید اگزالیک، اسید استیک و اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر لیتیوم و مس است. ضمنا دارای موادی مانند لسیتین، گالاکتان، ساکاروز، دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد.
خواص نخود
- نخود به علت دارا بودن اسید های آمینه مختلف، ویتامین ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است.
- نخود کمی ملین است.
- نخود اثر ادرار آور و قاعده آور دارد.
- نخود کرم کش است.
- برای برطرف کردن درد سینه و ریه باید نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آن را خورد.
- روغن نخود برای تقویت مو موثر است. شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشویید.
- روغن نخود را اگر به سر بمالید، سردرد را شفا می دهد.
- روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد
- روغن نخود را اگر به زیر شکم بمالید، برای تقویت نیروی جنسی موثر است.
- افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند.
- نخود را می توان برای دفع رسوبات دری و درمان زردی بکار برد.
- نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است.
- یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتئین های گیاهی، ویتامین ها و مواد معدنی است، هموس می باشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست. گیاه خواران نخود را جانشین گوشت می کنند. این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود.
مضرات نخود
نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که دارد، نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد.
طرز تهیه هموس به قرار زیر است:
حدود ۳۰۰ گرم نخود را کاملا بپزید تا کاملا نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود. آب دو عدد لیموترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد تا کاملا له شود. سپس مقدار ۱۰۰ گرم کره کنجد، یک چهارم سیر له شده، جعفری، نمک و مقداری هم روغن زیتون به آن اضافه کرده و همه را هم بزنید تا کاملا مخلوط شود. هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید.